Hutbankie
Image default
Gezondheid

Last van gevoelige tanden? Dit kun je het beste doen!

Gevoelige tanden kunnen erg vervelend zijn. Zo heb je tijdens het eten bijvoorbeeld sneller last van voedsel dat koud of heet is. Maar wat is de oorzaak van jouw gevoelige tanden en wat kun je doen om jouw tanden sterker te maken? In dit artikel geven we je 6 tips.  

Tandpasta voor gevoelige tanden 

Gebruik een tandpasta voor gevoelige tanden: er zijn speciale tandpasta’s verkrijgbaar die zijn ontworpen om gevoelige tanden te helpen verminderen. Deze tandpasta’s bevatten stoffen die de zenuwuiteinden in de tanden bedekken en zo de pijn verminderen. 

Vermijden van bepaald voedsel en drinken 

Als je last hebt van gevoelige tanden, kan het eten of drinken van koud of heet voedsel de pijn verergeren. Dit komt omdat de pijn van gevoelige tanden vaak veroorzaakt wordt door blootgestelde zenuwuiteinden in de tanden. Wanneer deze uiteinden blootgesteld worden aan extreme temperatuurveranderingen, zoals bij het eten of drinken van koud of heet voedsel, kan dit leiden tot pijn. 

Gebruik een tandenborstel met zachte haren 

Een tandenborstel met zachte haren kan helpen om de tanden te reinigen zonder de gevoelige gebieden te veel te belasten. Dit komt omdat zachte haren minder kracht uitoefenen op het tandvlees en de tanden dan een tandenborstel met harde haren. Als je last hebt van gevoelige tanden, kan het gebruik van een tandenborstel met harde haren de pijn verergeren omdat deze de blootgestelde zenuwuiteinden kan irriteren. 

Gebruik een mondspoeling 

Sommige mondspoelmiddelen bevatten stoffen die de pijn van gevoelige tanden kunnen verminderen. Overleg wel altijd met je tandarts voordat je een nieuw mondspoelmiddel gaat gebruiken. 

Vermijd het gebruik van bleekmiddelen 

Bleekmiddelen kunnen de tanden en het tandvlees irriteren en de gevoeligheid verergeren. Dit komt omdat bleekmiddelen een hoge concentratie peroxide bevatten, wat een sterk oxiderend middel is. Als het peroxide in contact komt met het tandvlees, kan dit leiden tot irritatie en ontsteking. Dit kan op zijn beurt leiden tot blootgestelde tandzenuwuiteinden en gevoelige tanden. 

Als de pijn van gevoelige tanden aanhoudt, is het verstandig om je tandarts te bezoeken. De tandarts kan beoordelen wat de oorzaak van de gevoeligheid is en een behandeling voorschrijven om de pijn te verminderen.