Hutbankie
Image default
Gezondheid

Fysiotherapeutische Zorg bij Shin Splint Klachten

Shin splints, ook wel bekend als mediaal tibiaal stress syndroom, is een veelvoorkomende blessure onder sporters, vooral hardlopers en atleten die veel springen. Deze pijnlijke aandoening wordt gekenmerkt door pijn langs het scheenbeen en kan aanzienlijk interfereren met dagelijkse activiteiten en sportprestaties. Bij Fysio 038 bieden we gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg om deze klachten effectief te behandelen en je weer op de been te helpen.

Wat zijn Shin Splints?

Shin splints ontstaan door overbelasting van de spieren, pezen en botweefsel rond het scheenbeen. Dit kan het gevolg zijn van intensieve training zonder voldoende rust, slechte looptechniek, verkeerd schoeisel of een abrupte verandering in de trainingsroutine. De symptomen variëren van milde pijn tijdens inspanning tot hevige pijn die ook in rust aanwezig is.

Diagnose en Behandeling

Bij Fysio 038 beginnen we de behandeling van shin splints met een grondige diagnose. Dit omvat een gedetailleerde evaluatie van je medische geschiedenis, een fysiek onderzoek en soms beeldvormingstechnieken zoals röntgenfoto’s of MRI-scans om andere mogelijke oorzaken van de pijn uit te sluiten.

Fysiotherapeutische Behandelingen

Onze fysiotherapeutische aanpak voor shin splints bestaat uit verschillende componenten die samen werken om pijn te verlichten en de oorzaak van de blessure aan te pakken:

  1. Rust en Herstel Het belangrijkste eerste stap is het verminderen van de belasting op het scheenbeen. Dit betekent vaak een tijdelijke stopzetting van de activiteiten die de pijn veroorzaken.

  2. Oefeningen en Stretches We ontwikkelen een aangepast oefenprogramma gericht op het versterken van de spieren in het onderbeen en het verbeteren van de flexibiliteit. Stretchoefeningen voor de kuitspieren en de achillespees helpen om de spanning op het scheenbeen te verminderen.

  3. Verbetering van de Looptechniek Onze therapeuten analyseren je loopstijl en bieden correcties om onnodige stress op het scheenbeen te voorkomen. Dit kan inhouden dat je leert om je voetstappen lichter te maken of de manier waarop je je voeten landt te veranderen.

  4. Schoenadvies en Orthopedische Hulpmiddelen We beoordelen je schoeisel om ervoor te zorgen dat het voldoende steun biedt en raden eventueel orthopedische inlegzolen aan om je voeten beter uit te lijnen en de belasting gelijkmatig te verdelen.

Preventie van Toekomstige Blessures

Naast behandeling, richten we ons ook op preventie om te voorkomen dat shin splints terugkeren. Dit omvat het adviseren over een geleidelijke opbouw van trainingsintensiteit, het belang van voldoende rust en herstel, en het doen van regelmatige stretchoefeningen.

Contact

Heb je last van shin splints en wil je professioneel advies en behandeling? Neem contact op met Fysio 038 en maak een afspraak. Ons team staat klaar om je te helpen je pijn te verlichten en je weer op weg te helpen naar pijnvrij bewegen.

 

https://fysio038.nl/onze-fysiotherapeutische-zorg-bij-shin-splint-klachten/