Hutbankie
Image default
Gezondheid

Ben je bang voor de dood? Lees dan dit artikel.

Thanatofobie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een extreme angst om dood te gaan. Omdat necrofobie en thanatofobie vergelijkbare fobieën zijn, raken veel mensen de twee in de war.

Hoewel ze veel overeenkomsten hebben, hebben de twee aandoeningen een significant verschil. Mensen die worstelen met thanatofobie zijn misschien niet bang voor lijken, doodskisten en kunnen zelfs begrafenissen bijwonen. De thanatofobie-angst is niet gecentreerd rond de dood van anderen, maar de mogelijkheid om zelf te sterven. Mensen met thanatofobie hebben gerelateerde symptomen zoals vliegangst en ook het verouderingsproces.

Er kan ook een onderliggende angst zijn om na de dood begraven of gecremeerd te worden. In een medische setting wordt thanatofobie gewoonlijk “doodsangst” genoemd en vereist gedragstherapie om het vertrouwen en de ego-integriteit van een cliënt te herstellen.

Symptomen van thanatofobie

De tekenen en symptomen van de twee vormen van doodsfobie overlappen elkaar in sommige opzichten. Thanatofobie kan ook frequente paniekaanvallen, duizeligheid, zweten en misselijkheid veroorzaken. Het kan ook een aantal unieke fysieke, mentale en emotionele uitdagingen met zich meebrengen, zoals:

  • Gevoeligheid voor warme en koude temperaturen
  • Het gevoel alsof iemand stikt
  • Manieren zoeken om jong/onsterfelijk te blijven
  • Onvermogen om werkelijkheid van fantasie te onderscheiden
  • Obsessief manieren bedenken waarop je zou kunnen sterven
  • Ernstige emotionele symptomen

Het laatste symptoom kan bijzonder uitdagend zijn, omdat extreme angst ervoor kan zorgen dat sommige mensen geagiteerd of boos, verdrietig of zelfs beschaamd worden en gerelateerde irrationele angsten ontwikkelen, zoals angst voor vrouwen of levenloze objecten.

Je angst en angst voor dood of dood overwinnen: necrofobie en thanatofobie

Necrofobie en thanatofobie zijn beide levensveranderende fobieën, maar degenen die lijden mogen de hoop niet opgeven. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw symptomen te verminderen en uw angsten te overwinnen.

1) Zoek hulp van een professional
Het inhuren van een professional om te helpen is meestal de eerste stap. Vanwege de fysieke, mentale en emotionele aspecten van doodsfobieën, moeten degenen die lijden de reis naar herstel niet alleen lopen. Het vinden van een gekwalificeerde therapeut met ervaring in het omgaan met fobieën kan het verschil zijn tussen falen en succes. Je kunt bijvoorbeeld Nick de Waard z’n hulp inschakelen. Lees eerst zijn artikel over bang om dood te gaan.

Een van de beste plaatsen om te beginnen is deze pagina. Hier kunt u een korte vragenlijst invullen die algemene achtergrondinformatie geeft. Met behulp van deze informatie kan BetterHelp u helpen bij het vinden van de beste hulpverlener om u te helpen. Als je eenmaal een partner hebt gekozen om je te helpen je angsten te overwinnen, wordt het proces een stuk eenvoudiger.

2) Probeer therapie
Een ding dat uw counselor zou kunnen proberen, is cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit beproefde behandelingsregime is gebruikt om mensen te helpen bij het overwinnen van depressies, angsten en fobieën van veel verschillende typen.

https://nickdewaard.nl/bang-voor-de-dood