Hutbankie
Image default
Bedrijven

Waar haalt een ingenieursbureau zijn werk vandaan?

Er zijn veel ingenieursbureaus in Nederland, maar waar halen ze hun opdrachten vandaan? Een ingenieursbureau richt zich voornamelijk op twee soorten van werkzaamheden: de infrastructuur van mens en maatschappij. Deze opdrachten komen vaak bij de overheid of bij gemeentes vandaan. In dit artikel gaan we in op waar ingenieursbureaus hun werk vandaan halen en welke bedrijven in Nederland hiervoor verantwoordelijk zijn.

Verschillende opdrachtgevers

Ingenieursbureaus in Nederland krijgen hun opdrachten voornamelijk van twee soorten bedrijven: de overheid of gemeentes. In sommige gevallen halen ingenieursbureaus ook opdrachten bij bedrijven, maar dit is minder vaak het geval. De overheid is verantwoordelijk voor de infrastructuur van het land, zoals wegen, spoorwegen en waterwegen. Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de infrastructuur binnen de gemeente, zoals riolering en openbare verlichting.

In sommige gevallen krijgen ingenieursbureaus ook opdrachten van bedrijven, maar dit is minder vaak het geval. Bedrijven die ingenieursdiensten nodig hebben, kunnen bijvoorbeeld een nieuw product ontwikkelen of een bestaand product doorontwikkelen. Daarnaast kan een bedrijf ingenieursdiensten nodig hebben voor het uitvoeren van werkzaamheden, zoals het bouwen van een nieuwe fabriek of het aanpassen van een bestaande fabriek.

Waar ingenieursbureaus werkzaamheden uitvoeren

Ingenieursbureaus voeren hun werkzaamheden voornamelijk uit in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Dit komt omdat deze provincies de meeste bedrijven en gemeentes hebben. Daarnaast zijn er in deze provincies veel ingenieursbureaus gevestigd. Noord-Holland en Zuid-Holland zijn dan ook de provincies waar ingenieursbureaus het meeste werk uitvoeren.

Soorten ingenieursbureaus

Er zijn verschillende soorten ingenieursbureaus in Nederland. Deze bureaus richten zich allemaal op een bepaald aspect van de infrastructuur van mens en maatschappij. Sommige ingenieursbureaus richten zich bijvoorbeeld op water, andere bureaus richten zich op wegen of spoorwegen. Ingenieursbureaus kunnen ook gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied, zoals elektrotechniek of civiele techniek. Ingenieursbureau Maters en de Koning is gespecialiseerd in civiele techniek.

Het is belangrijk om te weten welke soort ingenieursbureau je nodig hebt, want niet alle bureaus kunnen elk soort werk uitvoeren. Sommige ingenieursbureaus zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in waterzuivering, terwijl andere bureaus gespecialiseerd zijn in weg- en waterbouw. Als je een ingenieursbureau nodig hebt voor waterzuivering, moet je dus een bureau zoeken dat gespecialiseerd is in waterzuivering.