Hutbankie
Image default
Beauty en verzorging

Waarom mensen beweren dat dit acnemedicijn hen een ‘vrije neuscorrectie’ gaf

Accutane bestaat al heel lang, en mensen gebruiken het al bijna net zo lang voor zijn huidverzorgingsvoordelen. Mensen melden minder puistjes, een gladdere huidtextuur en kleinere poriën – dit alles doet het lijken alsof er neuscorrecties plaatsvinden. Maar vergeet niet dat dit niet het geval is! Accutane werkt door de grootte van de olieklieren in je huid te verkleinen en de productie van olie te verminderen, dus het kan helpen acne- of rosaceavlekken te verwijderen door de resterende vlekken te verkleinen. Maar verwacht niet dat het een echte neusoperatie oplevert.

Het geneesmiddel Acnemedicijn wordt in het Nederlands vaak een “vrije neuscorrectie” genoemd, wat zich laat vertalen als “gratis neuscorrectie”. Het is bewezen dat het middel de olieklieren aanpakt en hun grootte verkleint, zodat ze minder oliën kunnen produceren. De kans dat de oliën naar buiten komen is kleiner dan normaal, en de poriën zijn niet meer zo zichtbaar. Als het gaat om het vermogen van het medicijn om iemands uiterlijk te transformeren, merkt korean skincare specialist van COSRX op dat het al jaren een Hollywood hoofdbestanddeel is.

Een aantal mensen heeft beweerd dat ze door accutane een “gratis neuscorrectie” kregen, omdat hun poriën er kleiner door werden en hun huid gladder. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat dit effect tijdelijk is en niet noodzakelijk een permanente verandering van je botstructuur of kraakbeen. Dokters zijn het er ook mee eens, en zeggen dat je niet aan Accutane moet beginnen als je het niet echt nodig hebt. “Tenminste één studie heeft aangetoond dat deze effecten tijdelijk zijn,” voegt hij eraan toe. “Het lijkt er zeker op dat de risico’s – Accutane is behoorlijk giftig en moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd – in de meeste gevallen zwaarder wegen dan de voordelen. Sommige patiënten met een extreem vette en dikke huid kunnen echter baat hebben bij het gebruik.”

De uitdrukking “gratis neuscorrectie” is misleidend, u krijgt er geen nieuwe neus van, maar de mee-eters op uw neus, die uw neus er hobbelig uit laten zien, kunnen erdoor worden verminderd. Dit is echter slechts tijdelijk en de effecten kunnen slechts zes maanden tot een jaar duren. Accutane is vrij giftig en moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.