Hutbankie
Image default
Industrie

Heb ik een vergunning nodig om een steiger te plaatsen?

Voorzie je een nieuwbouw- of een renovatieproject kort bij de openbare weg? Dan is de kans groot dat je allerlei (bouw) materialen en zeker steigers nodig hebt. Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van steigers? Het is zeker een goed idee op dit tijdig met je gemeentebestuur te bespreken.

Toestemming van de gemeente

Voor het installeren van een steiger langs de openbare weg heb je de toestemming nodig van de gemeente waar je woont. Die toestemming hangt af van verschillende factoren. Bij steigers is dit vooral de grootte van de steiger, waar deze wordt geplaatst en voor hoe lang. Steigers mogen uiteraard geen gevaarlijke situaties, overlast en- of schade aan de omgeving.

Je steiger plaatsen op privéterrein

Ben je aan het bouwen of renoveren verbouwen en heb je een steiger nodig? Controleer dan eerst of je deze niet op je eigen terrein kunt plaatsen. Is dat zo? Dan heb je geen toestemming van de gemeente nodig. Heb je geen ruimte om de steiger op je eigen terrein te plaatsen? Dan moet je wel aan een enkele voorwaarden voldoen om hem op de openbare weg te mogen plaatsen. Deze voorwaarden verschillen per gemeente. Je kunt dus best de website van je gemeente raadplegen.

Vraag je vergunning tijdig aan

Wacht niet tot op het laatste moment om je vergunning voor het plaatsen van een steiger te mogen plaatsen. Dat doe je beter te vroeg, dan te laat. Hou er namelijk rekening mee dat er enkele  weken tot zelfs maanden overheen gaat voor die toestemming afgeleverd wordt. Daar zijn meestal kosten aan verbonden, hou er dus rekening mee. De vergunningen moeten zeker enkele weken vooraf aangevraagd worden aangevraagd. Dat verschilt per gemeente. Zorg er dus voor dat je je vergunning voor het plaatsen van je steiger niet te laat aanvraagt. Wordt die vergunning uiteindelijk toch niet goedgekeurd? Meestal kun je er dan bezwaar tegen maken. De behandeling van je bezwaar neemt best enkele weken in beslag. Werd je bezwaar afgewezen of kreeg je uiteindelijk toch niet wat je wilde? Dan kun je nog altijd beroep aantekenen bij de rechtbank.

Steiger of rolsteiger kopen

Wil je een steiger of rolsteiger kopen? Dat doe je makkelijk online. Voor je beslist, vergelijk je best de interessantste aanbiedingen. Zo kun je nog heel wat op je budget besparen.