Hutbankie
Image default
Zakelijke dienstverlening

De Basisbeginselen van Plaatwalsen en Profielwalsen in Metaalbewerking

Het proces dat welbekend is in de metaalbewerking sector is plaatwalsen. Tijdens dit proces worden de mogelijkheden van metaalbewerking veelzijdiger. Er kunnen producties van profielen, metalen buizen en platen plaatsvinden, waardoor er een groot aantal onderdelen ontwikkeld kunnen worden. De metaalbewerking sector is groot, daarom zie je het in veel verschillende sectoren terug. Je kan bijvoorbeeld denken aan de luchtvaart en scheepsbouw, maar ook aan machinebouw en elektronica. Je leest hier alles over dit proces en de voordelen ervan!

De basis van plaatwalsen

Plaatwalsen is dus een metaalbewerkings proces waarbij een stuk metaal gevormd wordt tot een gewenste vorm. Dit gebeurt door walsmachines. Het stuk metaal gaat tussen walsrollen door waarbij er dus een vorm gevormd gaat worden. Het kan zijn dat de dikte van het metaal verminderd wordt, of dat er platen, strips en buizen uit de metalen plaat gevormd worden. Voordat dit allemaal kan plaatsvinden is er een voorbereiding noodzakelijk. Er moet duidelijk zijn welk metaal er gebruikt kan worden, bijvoorbeeld staal, aluminium, koper of roestvrij staal. Het kan zijn dat het metaal voorverwarmd moet worden. Plaatwalsen kan namelijk koud en warm. De plaat wordt tussen de walsrollen gelegd, en wordt vervolgens door de walsrollen heen verplaatst. Tijdens dit walsen wordt er enorme druk gezet op de platen. Dit is wat maakt dat het metaal vervormd. Het kan zijn dat de metalen plaat meerdere keren door de plaatwalsen heen moet om de gewenste vorm te krijgen. Het koud en warm walsen heeft twee belangrijke eigenschappen. Koud walsen wordt gedaan om de dikte van het metaal te verminderen, terwijl warmwalsen vaak wordt gebruikt om metaal te vormen in complexere vormen. Afhankelijk van wat de wensen en vereisten voor het eindproduct zijn, kan er dus gekozen worden voor koud of warm walsen. 

De voordelen in de metaalbewerking

De voordelen die plaatwalsen met zich meebrengt zijn van groot belang in metaalbewerking. Niet alleen de vorm van metaal kan veranderd worden, maar ook de dikte kan verminderd worden. Zo ontstaat er een dun plaatmateriaal, dat lichter is en minder grondstoffen nodig heeft. Bij sommige metalen is het zelfs zo dat de eigenschappen verbeterd zijn na het plaatwalsen. Zo is er bijvoorbeeld meer treksterkte en hardheid. Dit is belangrijk, vooral bij producten waar sterkte en duurzaamheid van belang zijn. Het proces is over het algemeen snel. Wanneer er sprake is van afname van een groot aantal metaalproducten, kan dit in een hoog tempo geproduceerd worden. Het fijne aan plaatwalsen is dat het kan worden aangepast aan de specifieke eisen van een project. Dunne platen, dikke platen, specifieke vormen, het is allemaal mogelijk. Klanten kunnen dus met alle specifieke behoeften een product laten ontwerpen. Dit is ook mogelijk omdat dit proces gedaan kan worden met verschillende soorten metalen. Dit maakt de toepassingen nóg veelzijdiger en de mogelijkheden nóg uitgebreider!