Hutbankie
Image default
Dienstverlening

Van buitentegels tot badkamers, een tegelzetter doet het allemaal

Tegelzetters zijn bekwame vakmensen die deskundig zijn in het plaatsen van diverse materialen, zoals porseleinen en keramische tegels, natuursteenplaten, mozaïeken en glasblokken. Zij kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het gelijkmatig leggen van de tegels en zorgen voor een gladde afwerking. Bij tegelwerk worden zowel binnen als buiten tegels gesneden voor wanden, vloeren plafonds en het mengen van de juiste hoeveelheid lijm of mortel om de tegels goed te verlijmen. Tegelzetters kunnen ook tegelvoeringen en accessoires zoals handdoekstangen, hoekstukken en sierlijsten aanbrengen.

Tegelmaterialen

Een tegelzetter werkt met verschillende materialen, waaronder keramische, porseleinen, natuurstenen en glazen tegels. Zij moeten vertrouwd zijn met alle aspecten van het tegelzetten, zoals het snijden en opmeten van de tegelstukken en het mengen van de lijm of mortel om de tegels aan de ondergrond te hechten. Tegelzetters moeten ook het volgende begrijpen tegelmaterialen:

Keramisch

Keramische tegels zijn een van de populairste soorten tegelmateriaal. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren en kunnen worden gebruikt om aantrekkelijke ontwerpen te maken. Keramiek is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen water, vlekken en krassen; het kan echter spanen of barsten indien niet correct geïnstalleerd.

Porselein

Porseleinen tegels zijn een soort keramische tegels, maar ze worden gemaakt van een speciale klei en gebakken bij hogere temperaturen dan keramische tegels. Als gevolg daarvan zijn porseleinen tegels dichter en minder poreus dan keramiek, zodat ze beter bestand zijn tegen vlekvorming en slijtage. Ze zijn er ook in verschillende kleuren en afwerkingen, waaronder geglazuurd, gepolijst en getextureerd.

Natuursteen

Natuursteen is een prachtig tegelmateriaal dat textuur en kleur toevoegt aan elke ruimte. De populairste natuurstenen die voor tegelwerk worden gebruikt zijn leisteen, kalksteen, travertijn en marmer. Natuursteen tegels zijn duurzaam en tijdloos, maar ze zijn ook een van de duurdere tegelmaterialen.

Glazen tegels

Glazen tegels geven elke ruimte een unieke uitstraling met hun levendige kleuren en glanzende reflecties. Ze zijn er in vele vormen, maten en stijlen en kunnen worden gebruikt voor accentstukken of volledige wandinstallaties.