Hutbankie
Image default
Woningen

Begroting van vloerverwarming per vierkante meter

Bij de overweging om vloerverwarming in huis te installeren, is een van de meest gestelde vragen: wat zijn de kosten per vierkante meter? Dit is een belangrijke factor bij het plannen van het budget voor je verwarming project. De vloerverwarming kosten per m2 kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type systeem, de omvang van het project, en de keuzes in installatie en afwerking. 

Verschillende systemen en hun kosten 

De kosten voor elektrische vloerverwarming per m2 zijn doorgaans lager in aanschaf dan die voor een water gedragen systeem. Voor elektrische vloerverwarming kun je rekenen op een startprijs van ongeveer €50 tot €100 per m2. Dit systeem is vooral geschikt voor kleinere ruimtes of als bijverwarming. 

Water gedragen vloerverwarming is duurder in aanschaf, met prijzen die variëren van ongeveer €75 tot €120 per m2. Hoewel de initiële investering hoger is, zijn de operationele kosten vaak lager, wat het een goede keuze maakt voor volledige verwarming in nieuwe of grondig gerenoveerde woningen. 

Invloed van projectomvang op de prijs 

De totale kosten van een vloerverwarmingssysteem zijn niet alleen afhankelijk van de prijs per m2 maar ook van de totale oppervlakte die verwarmd moet worden. Grotere projecten kunnen soms profiteren van schaalvoordelen, waarbij de prijs per m2 daalt naarmate de oppervlakte toeneemt. 

Installatie en bijkomende kosten 

Naast de kosten voor het systeem zelf, zijn er ook installatiekosten. Deze kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en of er aanvullende werkzaamheden nodig zijn, zoals het verhogen van de vloer of het aanpassen van deuren. De installatiekosten kunnen aanzienlijk bijdragen aan de totale kosten, vooral bij systemen die ingewikkelder te installeren zijn. 

Afwerking en totale kosten 

De keuze van vloerafwerking kan ook invloed hebben op de kosten. Sommige afwerkingen, zoals tegels, geleiden warmte beter dan bijvoorbeeld dik tapijt, wat de efficiëntie van het systeem kan beïnvloeden. De afwerking moet dus niet alleen worden gekozen op basis van esthetiek, maar ook met het oog op de werking van het vloerverwarmingssysteem.