Hutbankie
Image default
Zakelijk

Waar moet je rekening mee houden als je een boot wilt kopen?

Nederland is een land dat voor een betrekkelijk groot deel uit water bestaat. Dat is iets wat iedereen in ons land wel weet. Echter, veel Nederlanders maken nauwelijks gebruik van dit water. Dat is zonde, want het is erg leuk om met je eigen boot rond te varen over de Friese meren of een ander stuk water in Nederland. Als je overweegt om een eigen boot te kopen, is het wel van belang dat je weet met wat voor zaken je hierbij rekening moet houden. 

Naar wat voor boot ben je op zoek?

Voordat je je gaat verdiepen in de verschillende soorten boten, is het verstandig om eerst eens na te gaan waar je ongeveer naar op zoek bent. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een groot jacht te kopen, maar de meeste mensen zullen eerder voor een bescheiden sloep of iets dergelijks kiezen. Dat heeft natuurlijk te maken met het budget dat je hebt, maar dit is lang niet het enige. Boten van een bepaald formaat vergen namelijk ook vaak ervaring met het besturen ervan. Als je geen vaarbewijs hebt en dit nog nooit hebt gedaan, is het misschien slim om eerst even te oefenen voordat je zomaar een boot koopt. 

Ga je een boot bezichtigen? Neem een taxateur mee

Als je een boot hebt gevonden die je mogelijk wilt kopen, is het tijd om een bezichtiging in te plannen. Het bezichtigen van een boot kun je vergelijken met het bezichtigen van een woning. Natuurlijk is hetgeen wat je bezichtigt niet hetzelfde, maar het principe komt wel volledig overeen. Daarom is het slim om een taxateur Jachtmakelaardij Kappers mee te nemen als je een boot gaat bezichtigen. Dit kost je dan wel wat extra geld, maar je voorkomt hiermee dat je een miskoop doet waardoor de taxateur zichzelf zeker terugverdient. 

Boot gekocht? Zorg voor een ligplaats

Iets waar veel mensen geen rekening mee houden wanneer zij een boot kopen, is het feit dat je voor een ligplaats moet zorgen. Deze kun je op veel verschillende plekken huren. Het is slim om voor een ligplaats bij jou in de buurt te kiezen zodat je optimaal kunt genieten van de voordelen van het hebben van een eigen boot. Wanneer je het hele land door moet rijden, is het namelijk lastig om een korte vaartocht te maken.