Hutbankie
Image default
Internet

Hackers op de loer: hoe bescherm je jouw bedrijf tegen cyberaanvallen?

De digitaliserende wereld is vandaag de dag sneller in ontwikkeling dan ooit. Zo ook in het bedrijfsleven. En dit betekent dus ook dat een cyberaanvallen al erg snel een dreiging vormen. Het gaat niet alleen om de grootste partijen in de wereld, maar ook kleine bedrijven lopen gevaar. Hackers zijn constant op zoek naar kwetsbare delen van het bedrijf. Want zo kunnen ze toegang krijgen tot gevoelige informatie. Daarom is het belangrijk dat je voor jouw bedrijf de nodige maatregelen neemt. Het doel van deze maatregelen? Dat is om het bedrijf net even wat beter te beschermen tegen deze dreigingen. Hoe je het beste aan de slag kunt gaan met cyberpreventie? In dit blog lees je enkele belangrijke stappen om je bedrijf net even wat beter te beschermen tegen cyberaanvallen:

Zorg er altijd voor dat het personeel bewust is van de mogelijke gevaren 

Zorg je voor het creëren van bewustzijn over cyberbeveiliging binnen je organisatie? Dit is een essentiële eerste stap die je al op korte termijn kunt zetten. Zorg ervoor dat alle medewerkers worden getraind in het herkennen van:

  • Verdachte e-mails

  • Phishing-pogingen 

  • Andere veelvoorkomende vormen van cyberdreigingen

Regelmatige herhaling van trainingen en updates over nieuwe bedreigingen zijn ook cruciaal.

Voer op een regelmatige basis de nodige updates voor de software uit

Zorg er daarnaast ook altijd voor dat al je software, inclusief besturingssystemen, applicaties en firmware, regelmatig wordt bijgewerkt. Dit doe je het beste met de nieuwste beveiligingspatches. Maar het is ook slim om regelmatig de nodige updates uit te laten voeren. Veel cyberaanvallen maken gebruik van bekende kwetsbaarheden. En deze kunnen net even wat sneller worden verholpen door het installeren van updates. Versleutel daarnaast ook meteen gevoelige gegevens, zowel in rust als tijdens verzending. Zo kun je voorkomen dat ze worden onderschept en gelezen. Dit is vooral belangrijk bij het verzenden van gevoelige informatie via internet of bij het opslaan van gegevens in de cloud.

Het gebruik van sterke wachtwoorden is een echte must

En de laatste belangrijke stap binnen het bedrijf? Moedig het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden aan. Dit kun je instellen voor alle accounts en systemen. En implementeer ook meteen een tweefactorauthenticatie waar mogelijk. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe. Want op deze manier kun je vereisen dat gebruikers naast een wachtwoord ook een tweede vorm van authenticatie gebruiken. Een bekend voorbeeld hiervan is  een code die naar het mobiele apparaat wordt gestuurd.